Show Less
Restricted access

Humanitats a la xarxa: món medieval - Humanities on the web: the medieval world

Humanities on the web: medieval world

Edited By Lourdes Soriano, Helen Rovira, Marion Coderch and Gloria Sabaté

En aquest llibre es dóna a conèixer l’estat actual de les investigacions més avançades en el camp de les Humanitats, presentant alguns dels projectes capdavanters que estan duent a terme historiadors i filòlegs de prestigi internacional a Europa i als Estats Units. Aquests projectes tenen a veure amb corpora de textos antics (literaris o lingüístics), repertoris mètrics, bases de dades sobre manuscrits, impresos, referents iconogràfics, digitalitzacions de fons antics o catàlegs de grans institucions de recerca, etc. El volum mostra els darrers progressos en el procés de divulgació dels resultats de la recerca a través d’Internet.
This book reveals the current state of advanced research in the field of Humanities, introducing some of the leading projects being carried out in Europe and in the Unites States by historians and philologists. These research projects have to do with corpora of medieval Romance texts (literary or linguistic), metric indexes, databases on manuscripts, printed copies, iconographic sources, digitalisations of old collections or catalogues in the main research institutions. This volume shows the last advances in the dissemination of research outcomes through the Internet.
This volume contains contributions in English, Catalan, Spanish, Italian and French.
Show Summary Details
Restricted access

‘Antics posseïdors’ i ‘Marques d’impressor online’: Neus Verger

Extract

‘Antics posseïdors’ i ‘Marques d’impressor online’

Neus VERGER

Universitat de Barcelona. Biblioteca de Reserva

Les dues bases de dades creades a la Biblioteca de Reserva de la UB que presentem, Marques d’impressors i Antics posseïdors, són considerades germanes, ja que tenen una mateixa estructura derivada del programa utilitzat i perquè tenen la particularitat d’enllaçar directament amb el catàleg de la Biblioteca de la UB, del qual parteixen. El procediment consisteix en carregar setmanalment a les respectives bases els registres d’impressors i antics posseïdors que es creen a l’aplicació del catàleg.

Crec important, abans d’endinsar-me en el què són pròpiament les bases de dades, parlar una mica de la col·lecció de llibre antic de la Biblioteca de la Universitat de Barcelona.1 La major part dels llibres que custodia provenen dels antics convents de Barcelona que arran de les lleis desamortitzadores de 1835 es destinaren a la Universitat. Els convents tenien biblioteques molt riques, no només en obres teològiques o sermonaris, sinó que totes les branques del saber hi eren representades, així com la impremta espanyola i europea en general i en particular la francesa i italiana. Moltes d’elles gaudiren de donacions d’importants bibliòfils, la qual cosa les va enriquir considerablement, com ho feu per exemple, Josep Jeroni Besora, bibliòfil i important humanista, que donà la seva col·lecció a la biblioteca del convent de Sant Josep de Barcelona de...

You are not authenticated to view the full text of this chapter or article.

This site requires a subscription or purchase to access the full text of books or journals.

Do you have any questions? Contact us.

Or login to access all content.