Show Less
Restricted access

Humanitats a la xarxa: món medieval - Humanities on the web: the medieval world

Humanities on the web: medieval world

Edited By Lourdes Soriano, Helen Rovira, Marion Coderch and Gloria Sabaté

En aquest llibre es dóna a conèixer l’estat actual de les investigacions més avançades en el camp de les Humanitats, presentant alguns dels projectes capdavanters que estan duent a terme historiadors i filòlegs de prestigi internacional a Europa i als Estats Units. Aquests projectes tenen a veure amb corpora de textos antics (literaris o lingüístics), repertoris mètrics, bases de dades sobre manuscrits, impresos, referents iconogràfics, digitalitzacions de fons antics o catàlegs de grans institucions de recerca, etc. El volum mostra els darrers progressos en el procés de divulgació dels resultats de la recerca a través d’Internet.
This book reveals the current state of advanced research in the field of Humanities, introducing some of the leading projects being carried out in Europe and in the Unites States by historians and philologists. These research projects have to do with corpora of medieval Romance texts (literary or linguistic), metric indexes, databases on manuscripts, printed copies, iconographic sources, digitalisations of old collections or catalogues in the main research institutions. This volume shows the last advances in the dissemination of research outcomes through the Internet.
This volume contains contributions in English, Catalan, Spanish, Italian and French.
Show Summary Details
Restricted access

Webs i centres d’investigació. La Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives: Llúcia Martín Pascual

Extract

Webs i centres d’investigació. La Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives*

Llúcia MARTÍN PASCUAL

Universitat d’Alacant

Els primers serveis que van usar la tecnologia informàtica i van aplicar les seues utilitats a la difusió de la informació i de la investigació, van ser les biblioteques especialitzades i els centres d’investigació científica que, després d’informatitzar-se i automatitzar-se, van passar a constituir-se en bases de dades i centres de documentació. Per tal d’executar amb major rapidesa i eficàcia la seua missió, ben prompte l’ordinador central va començar a servir-se de les xarxes i sistemes de telecomunicació, per així guanyar en accessibilitat i facilitar eines eficients i àgils per a la recuperació de la informació. Aquests foren els camins que van portar la documentació que s’acumulava a les grans biblioteques, generals i especialitzades, nacionals i públiques, universitàries, de departaments i laboratoris d’investigació, a circular per les autopistes de la informació, fluir pel ciberespai i desembocar en aquest immens calaix que és el contingut localitzable per Internet.

Aquests avanços i la facilitat amb què es pot trobar informació a través de la xarxa, han fet canviar molts dels hàbits tradicionals d’estudiants, investigadors i docents. Un nou canal que no és el paper dóna accés a informació que d’altra manera seria inassolible, la facilitat de connexió i la popularització del sistema fa que s’hi trobe en xarxa cada vegada més i m...

You are not authenticated to view the full text of this chapter or article.

This site requires a subscription or purchase to access the full text of books or journals.

Do you have any questions? Contact us.

Or login to access all content.