Show Less
Restricted access

Humanitats a la xarxa: món medieval - Humanities on the web: the medieval world

Humanities on the web: medieval world

Edited By Lourdes Soriano, Helen Rovira, Marion Coderch and Gloria Sabaté

En aquest llibre es dóna a conèixer l’estat actual de les investigacions més avançades en el camp de les Humanitats, presentant alguns dels projectes capdavanters que estan duent a terme historiadors i filòlegs de prestigi internacional a Europa i als Estats Units. Aquests projectes tenen a veure amb corpora de textos antics (literaris o lingüístics), repertoris mètrics, bases de dades sobre manuscrits, impresos, referents iconogràfics, digitalitzacions de fons antics o catàlegs de grans institucions de recerca, etc. El volum mostra els darrers progressos en el procés de divulgació dels resultats de la recerca a través d’Internet.
This book reveals the current state of advanced research in the field of Humanities, introducing some of the leading projects being carried out in Europe and in the Unites States by historians and philologists. These research projects have to do with corpora of medieval Romance texts (literary or linguistic), metric indexes, databases on manuscripts, printed copies, iconographic sources, digitalisations of old collections or catalogues in the main research institutions. This volume shows the last advances in the dissemination of research outcomes through the Internet.
This volume contains contributions in English, Catalan, Spanish, Italian and French.
Show Summary Details
Restricted access

ARQUIBANC: Arxius privats catalans a la xarxa: Daniel Piñol Alabart

Extract

ARQUIBANC: Arxius privats catalans a la xarxa

Daniel PIÑOL ALABART

Universitat de Barcelona. Institut de Recerca en Cultures Medievals (IRCVM)

1.Introducció

Aquest treball pretén exposar les línies generals d’un projecte de recerca centrat en els arxius privats catalans. El projecte, que inclou diverses iniciatives, porta el nom d’ARQUIBANC.1 Aquest nom es refereix al moble existent en moltes cases catalanes en el que es guardava la roba i, en la majoria de casos, servia per guardar-hi la documentació. Cal dir també que el moble permetia seure davant de la llar de foc, veritable centre vital de qualsevol casa en temps passats. La imatge il·lustra a la perfecció el projecte i el que amb ell es pretén: la documentació era la base per salvaguardar el patrimoni, era el fonament jurídic del llinatge i era la que guardava la memòria de la família.

En la majoria dels casos es conserva la documentació en els mateixos llocs on es va generar, fins i tot podem advertir que es conserva en unes condicions immillorables. No obstant, en altres casos la situació de la documentació ja no és tan òptima. Però no podem referir-nos únicament als aspectes físics. El projecte centra la seva atenció a un altre problema i que per als investigadors resulta fonamental: l’accés a la documentació. ← 383 | 384 →

2.El projecte ARQUIBANC i la documentació privada catalana

Quan es dissenyava...

You are not authenticated to view the full text of this chapter or article.

This site requires a subscription or purchase to access the full text of books or journals.

Do you have any questions? Contact us.

Or login to access all content.