Show Less
Restricted access

Moderne dansk kortprosa i dialog

En genreundersøgelse ud fra et intertekstuelt perspektiv

Series:

Aldona Zanko

Denne bog tilbyder en ny, komparativ tilgang til minimalistisk dansk kortprosa fra 1990‘erne. Den sætter fokus på genrens underbelyste forbindelser til tre andre beslægtede litterære traditioner: den amerikanske short-story, den fantastiske fortælling dyrket af Franz Kafka og Jorge Luis Borges, samt den norske punktroman. Den danske kortprosas dialogiske referencer analyseres i bogen med fokus på flere aspekter, herunder udtryk, form, omfang, funktion, og ikke mindst betydning for den reelle læser. Således giver bogen et nuanceret indblik i genrens intertekstuelle komposition, både med hensyn til æstetik og tolkning. Ved at stille skarpt på den danske kortprosas fortrængte dialogisme tegner bogen et billede af genren som et vigtigt aspekt af kortprosaens globale udvikling i 1900-tallet.
Show Summary Details
Restricted access

I. Dansk kortprosaforskning – resultater og udfordringer

Extract

I.   Dansk kortprosaforskning – resultater og udfordringer

1.  Udviklingen i kortprosaen

Med sin status som et af de allernyeste litterære forskningsområder synes den danske kortprosaforskning at stå i et vist misforhold til genrens hidtidige traditioner i Danmark. Prosalitteraturen i kort form har været en væsentlig del af dansk litteratur igennem flere århundreder. Især de sidste 200 år i den danske litteraturhistorie afspejler den korte genres stigende betydning for dansk prosa som sådan. I denne sammenhæng kan man altså med god grund stille sig spørgsmål om, hvorfor det først er for nylig, at de danske kortprosastudier er begyndt at vise sig.

For at kunne svare herpå bliver man nødt til at gå tilbage i tiden til begyndelsen af 1990’erne. Kortprosaen har som sagt været set i dansk litteratur i lang tid. Især i den anden halvdel af d. 20. århundrede har den også vundet en del opmærksomhed i litteraturforskningen, hvilket kan illustreres ved en IASS- konference organiseret i 1982, hvor hovedemnet netop var kortprosaen som genre i nordisk litteratur.1 Ikke desto mindre var det først i løbet 1990’erne, at kortprosaen for alvor brød igennem som en selvstændig litterær tendens, der har fået en førende position i litteraturen på tværs af Nordens landegrænser2. Kortprosaforskningen i Danmark er vokset frem som følge af og svar på denne pludselige genremæssige eksplosion. I løbet...

You are not authenticated to view the full text of this chapter or article.

This site requires a subscription or purchase to access the full text of books or journals.

Do you have any questions? Contact us.

Or login to access all content.