Show Less
Restricted access

Moderne dansk kortprosa i dialog

En genreundersøgelse ud fra et intertekstuelt perspektiv

Series:

Aldona Zanko

Denne bog tilbyder en ny, komparativ tilgang til minimalistisk dansk kortprosa fra 1990‘erne. Den sætter fokus på genrens underbelyste forbindelser til tre andre beslægtede litterære traditioner: den amerikanske short-story, den fantastiske fortælling dyrket af Franz Kafka og Jorge Luis Borges, samt den norske punktroman. Den danske kortprosas dialogiske referencer analyseres i bogen med fokus på flere aspekter, herunder udtryk, form, omfang, funktion, og ikke mindst betydning for den reelle læser. Således giver bogen et nuanceret indblik i genrens intertekstuelle komposition, både med hensyn til æstetik og tolkning. Ved at stille skarpt på den danske kortprosas fortrængte dialogisme tegner bogen et billede af genren som et vigtigt aspekt af kortprosaens globale udvikling i 1900-tallet.
Show Summary Details
Restricted access

IV. Hverdagens horisonter – den intertekstuelle dimension i Helle Helles kortprosasamling Rester (1996) og Simon Fruelunds kortprosasamling Mælk (1997)

Extract

IV. Hverdagens horisonter – den intertekstuelle dimension i Helle Helles kortprosasamling Rester (1996) og Simon Fruelunds kortprosasamling Mælk (1997)

1.  Helle Helle: forfatterskabet i korte træk

Kunstnernavnet “Helle Helle” tilhører forfatteren Helle Krogh Hansen, en af de absolut mest kendte og toneangivende repræsentanter for den minimalistiske retning i samtidens danske litteratur. Helle Helle er født i 1965 i Nakskov. Hendes uddannelsesmæssige baggrund består i et to-årigt studie i litteraturvidenskab ved Københavns Universitet (1985–1987), samt en ligeledes to-årig uddannelse fra Forfatterskolen (1989–1991). Ind imellem disse to uddannelsesforløb formår forfatteren at få offentliggjort sin første novelle, Et blommetræ, samt nogle digte trykt i dagbladet Information. Under det navn, som vi kender i dag, debuterer hun dog først i 1993, hvor der udkommer den absurdistiske, romanagtige kortprosasamling Eksempel på liv (1993). Siden dengang har Helle Helle indtil videre udgivet seks romaner til, en børnebog og to novellesamlinger. Hendes bøger er oversat til ti sprog, bl.a. til norsk, svensk, estisk, hollandsk, tysk og tjekkisk, og flere af dem er blevet nomineret til og belønnet med danske og nordiske litteraturpriser, sådanne som bl.a. Kritikerprisen (2005), modtaget for romanen Rødby-Puttgarden, en nominering til Nordisk Råds Litteraturpris (2009), modtaget for romanen Ned til hundene, PO Enquist-prisen (2009), samt De Gyldne Laurbær (2012), modtaget for romanen Det burde skrives i nutid.

Efter at have debuteret i det skriftforankrede “nulpunkt”, som...

You are not authenticated to view the full text of this chapter or article.

This site requires a subscription or purchase to access the full text of books or journals.

Do you have any questions? Contact us.

Or login to access all content.