Show Less
Restricted access

Moderne dansk kortprosa i dialog

En genreundersøgelse ud fra et intertekstuelt perspektiv

Series:

Aldona Zanko

Denne bog tilbyder en ny, komparativ tilgang til minimalistisk dansk kortprosa fra 1990‘erne. Den sætter fokus på genrens underbelyste forbindelser til tre andre beslægtede litterære traditioner: den amerikanske short-story, den fantastiske fortælling dyrket af Franz Kafka og Jorge Luis Borges, samt den norske punktroman. Den danske kortprosas dialogiske referencer analyseres i bogen med fokus på flere aspekter, herunder udtryk, form, omfang, funktion, og ikke mindst betydning for den reelle læser. Således giver bogen et nuanceret indblik i genrens intertekstuelle komposition, både med hensyn til æstetik og tolkning. Ved at stille skarpt på den danske kortprosas fortrængte dialogisme tegner bogen et billede af genren som et vigtigt aspekt af kortprosaens globale udvikling i 1900-tallet.
Show Summary Details
Restricted access

V. Verdenslitteraturen i miniformat – den intertekstuelle dimension i Peter Adolphsenskortprosasamlinger Små historier (1996) og Små historier 2 (2000)

Extract

V.  Verdenslitteraturen i miniformat – den intertekstuelle dimension i Peter Adolphsenskortprosasamlinger Små historier (1996) og Små historier 2 (2000)

1.  Peter Adolphsen: forfatterskabet i korte træk

Peter Adolphsens karrierebaggrund virker lige så mangfoldig, som det udvalg af idéer og udtryksformer, der går igennem hans hidtidige forfatterskab. Adolphsen blev født i1972 i Århus, men voksede op i Aalborg, Østrig (Wien) og USA (Greenbay, Wisconsin). Inden optagelsen på Forfatterskolen i 1993 studerede han i 1991–1992 på Nordisk Teaterskole i Århus. Efter i 1995 at have afsluttet uddannelsen som forfatter, tilbragte han et studieår på et privat universitet i Córdoba, Spanien. Dér læste han arabisk filologi fra 1996 til 1997. Ud over litteraturen har forfatteren også afprøvet sine evner som journalist, først som redaktør af det litterære tidsskrift Den Blå Port (1997–1998) og siden 2000 som freelanceskribent ved Dagbladet Information. I perioderne 2001–2002 og 2008–2010 arbejdede han som underviser på Forfatterskolen. I 2003 modtog han et 3-årigt arbejdslegat fra Statens Kunstfond.

I 1991 fik Peter Adolphsen offentliggjort nogle korte digte i tidsskriftet Hvedekorn. Dog var det først i 1996, at forfatteren debuterede for alvor med at udgive den banebrydende, anmelderroste kortprosasamling Små historier, som i 2000 blev fulgt af Små historier 2. I 2002 udkom de to samlinger i en samlet udgave betitlet Små historier. Små historier 2.1 Hans forfatterskab tæller derudover fem romaner: tre ultrakorte: Brummstein (2003), Machine...

You are not authenticated to view the full text of this chapter or article.

This site requires a subscription or purchase to access the full text of books or journals.

Do you have any questions? Contact us.

Or login to access all content.